7 ingyenes eszköz weboldal sebesség tesztelésére

A weboldalak betöltődési ideje fontos rangsorolási tényező (nem annyira fontos azért, mint a weboldalak címsora) és felhasználói szempontból se elhanyagolható, ezért egy seo auditból nem szabad kihagyni. Ha egy weboldal túl lassan tölt be, akkor minden másodperccel nő annak az esélye, hogy a felhasználó inkább visszatér a keresőbe. A google pedig figyeli a felhasználók viselkedését és a magas visszapattanási arányt hátrasorolással bünteti. Lássuk, hogy milyen ingyenesen használható sebesség tesztelő oldalakat használhatsz.

3. WebPageTest.org

A webpagetest.org oldal nagyon komoly sebesség tesztet csinál. Regisztráció és belépés nélkül lehet választani számos ország és böngésző közül.

Az egyik legfőbb különlegessége az oldalnak, hogy nem csak egyszer fut le a teszt, hanem automatikusan 3-szor egymás után így az eredmény meghatározásánál felhasználja a böngésző gyorsítótárazását is.

webpagetest.org

A tesztelés sebessége ebből kifolyólag kicsit lassabb, de megéri kivárni. Az eredményt az oldal tetején egyszerűsítve is megjeleníti A-tól F-ig skálán megjelölve a különböző vizsgálati szempontok eredményét. Alatta pedig részletekbe menően meg lehet nézni mindent.

4. Pingdom

Egy másik közismertebb, ingyenesen használható oldal a pingdom. A teszteléskor csak megadod az url-t és választasz a 7 ország közül és már indulhat is a vizsgálat.

tools.pingdom.com

A teszte eredménye jól átlátható és eléggé részletes is. Az összefoglaló alatt először javaslatokat ad, hogy mit kellene változtatnod a jobb eredmény érdekében. Alatta a válasz eredmény kódokat részletezi ki (a 200 ok a jó). Utána pedig százalékos arányban meg lehet nézni, hogy egyes elemek betöltése mennyiben vette ki a részét a teljes oldalbetöltésből.

1. 2 eszköz a google-től: PageSpeed Insights és Think With Google

A tesztelést a PageSpeed Insights weboldalon érdemes kezdeni. Ez az oldal úgy ad eredményt, hogy egy laikus is könnyen megértse. 0 – 100 pont között értékeli a weboldalt külön asztali és mobil böngészőre pontozva.

pagespeed insights

A javításhoz is nyújt egy kis segítséget. Megadják a legfontosabb javítani valókat és le lehet tölteni a képek optimalizált változatát is, amivel azért vigyázni kell. Nekem például egy nagy képfájlt, ami sok kis képet tartalmazott egyben, azt át is méretezte egész kicsire, így használhatatlan volt.

A második weboldal, ahol érdemes csekkolni a sebességet a think with google. Ez különösen fontos, mivel a keresőmotorban és az emberek keresési szokásaiban egyre jobban átveszi a vezető szerepet a mobil az asztali változattal szemben. A megveszlak.hu látogatóinak már közel 65-70%-a mobilról böngészi az ingatlanokat.

think with google

Itt először meg kell adni egy url-t. Az oldal nagy hiányossága itt van. A weboldaladnak semmilyen aloldalát nem fogadja el. Kizárólag a főoldal adható meg.

A nyilra kattintás után ki kell válaszd az országot és a sebességet. Itt is elég szegényes a választási lehetőség. Országból nekem konkrétan csak Magyarországot adta fel, sebességnél pedig 3G és !G közül választhattam.

2. GTMetrix.com

A másik kedvencem a GTmetrix. Ez a weboldal már sokkal több tájékoztatást ad az oldal betöltésről, mint a PageSpeed Insights. Regisztráció nem szükséges a használatához, de ha beregisztrálsz, akkor több beállítási opció érhető el. Ezek közül a legfontosabb, hogy melyik országból fusson a teszt. Magyarország sajnos nincs a listán, de London-ból futtatva a tesztet, pontosabb eredményt fogsz kapni, mint Kanadából mérve.

gtmetrix.com

A GTmetrix előnye még, hogy egyszerre mutatja meg a PageSpeed pontszámot és a YSlow pontszámot. A YSlow egy webböngésző-bővítmény, amely elemzi az oldalt és megadja az oldalsebesség besorolását. Ha átkattintasz a Waterfall fülre, akkor azt is láthatod, hogy melyik elem mennyi idő alatt töltött be.

5. Dotcom monitor

A dotcom monitor különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre több országból is le lehet futtatni a tesztelést. Összesen maximum 25 országot lehet kiválasztani. Ez a teszt akkor különösen jó Neked, ha a weboldalad nem csak Magyarországra céloz, hanem külföldről is szeretnél forgalmat. Választani lehet 7 különböző böngészőből is.

dotcom monitor

Választani lehet 7 különböző böngészőből is. A használatához nem szükséges regisztrálni. Minden beállítás elérhető belépés nélkül is. Fizetős változatban még a weboldal sebesség figyelésére is lehetőséget adnak.

6. Dareboost.com

Egy másik különleges tesztelő oldal a dareboost. A szolgáltatásaik (Features) között nem csak egy weboldal sebesség teszt található, hanem weboldal elemző és két weboldal sebesség összehasonlító is.

dareboost

Sebesség összehasonlításhoz és weboldal analízishez már regisztrációt kér, de havonta 5db-ot ingyenesen csináltathatsz.

Végül de nem utolsó sorban itt van az uptrends sebesség tesztelő oldala, ami nem csak trendi, hanem jól paraméterezhető is a tesztelési igényeknek megfelelően. A használatához nem kér regisztrációt sem. Az url megadása mellett 10 különböző országból választva tesztelheted a weboldalad.

7. Uptrends.com

uptrends

Választani lehet asztali és mobil tesztek közül. Asztali tesztnél nem csak böngészőt választhatsz, hanem még képernyő felbontást is. Hasonló opciót még sehol nem láttam, pedig nem mindegy, hogy mekkora böngészőben teszteli az ember a weboldalt, ha a webdizájn-ban különböző méretű képek vannak feltöltve a különböző felbontásokhoz. Minél kisebbek a képek, ugye annál gyorsabb lesz az oldal betöltés is.

A mobil változatú tesztelésnél választhatsz a 2G, 3G, és 4G sebességek közül. Ez jól megmutatja, hogy milyen eredményt produkál a weboldalad valós körülmények között. Otthonról, ráadásul wifi-re csatlakozva biztosan sokkal gyorsabb lesz és így félrevezető.

Összefoglalás

Sok szuper weboldal használatával tudod javítani a weboldalad betöltési sebességét és ez által tudsz javítani a felhasználói élményen és a google helyezéseden is. A mobilra optimalizálás egyre fontosabb. A Google az emberek viselkedését követi figyelemmel egyre jobb öntanuló kódokkal és rengeteg fejlesztéssel. Ha javul a weboldalad betöltési sebessége, akkor biztosan meg lesz érte a jutalmad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük